Lelkes kikötői sportemberek 1935-ben elhatározták, hogy a kikötő kezelésében lévő területen sportpályát építenek és sportegyesületet alapítanak. Az akkori Shell telep mellett (ma MERKUR telep) társadalmi munkával egyszerű, homoktalajú labdarúgópályát létesítettek. Öltözőnek egy, a pálya mellé állított. kiselejtezett vasúti kocsit használtak.

 

A megalakított Szabadkikötő Sportegyesület magva így a labdarúgó szakosztály lett. A sportegyesület alapszabályait a Belügyminisztérium 1936 áprilisában hagyta jóvá. A kikötő labdarúgó csapata 1937 óta rendszeresen részt vett a BASZ bajnokság küzdelmeiben. és fénykorában - a második világháború utáni években-az NB III-ba is feljutott.

Miután a régi labdarúgópályát és környékét 1968-ban a MERKUR vállalatnak bérbe adták. új sporttelep építését kezdték meg. Ezt, a kikötővel szemközti területen felépített sporttelepet 1973-ban avatták fel e salakos labdarúgópályával, fürdő-öltözővel és klubhelyiségekkel.

A sporttelepet a későbbiekben fokozatosan tovább fejlesztették: a salakos labdarúgópályát füvesítették, mellé egy új edzőpályát építettek, továbbá létesítettek két kézilabdapályát, öt teniszpályát, egy teniszadogató falat és egy ikersávos tekepályát. A tekepályát 1991-ben átépítették, és a teljesen automatizált tekepálya ma egyike az ország legmodernebb ilyen létesítményeinek.

A labdarúgó szakosztályon kívül sorra alakultak más sportszakosztályok is: tenisz, asztalitenisz, teke. természetjáró, kézilabda, cselgáncs, sakk, vadász és horgász sportágakban.

A teniszsport a labdarúgással egyidőben alakult ki, a kikötőben már az 1930-as évek közepétől volt két teniszpálya öltőzővel, de ezek a második világháború idején megsemmisültek. A teniszsport hosszú szünet után csak az új sporttelep felépítése után éledt fel újra. Az 1983-ban megalakult tenisz szakosztály azóta szép sikereket ért el, a férficsapat jelenleg a Budapest II. osztályú bajnokságban versenyez.

Az asztalitenisz szakosztály 1947-ben alakult meg először, és az 1950-es években szép sikereket ért el. Az 1960-as években újjászervezett szakosztály ismét sikeresen szerepelt, 1968-ban a Budapest I. b. osztályba küzdötte fel magát. Később megszűnt a szakosztály, majd 1984-ben harmadszor is újjáalakult, és 1987-ben történt megszűnéséig a Budapest II. osztályban versenyzett. Az asztalitenisz sporteszközöket jelenleg alkalomszerűen használják a kikötő dolgozói és a sporttelepet látogató vendégek.

Tekesportot már a második világháború előtt űztek a kikötő dolgozói egy szabadtéren létesített pályán, valamint alkalmilag vendéglői pályákon. A teke szakosztály azonban csak 1952-ben alakult meg. amikor felépítették a versenyelőírásoknak is megfelelő kétpályás, fedett létesítményűket (jelenleg irattári épület).

A szakosztály 1983-ban átmenetileg megszűntette működését, de 1987-ben újjáalakult, és jelenleg egy férficsapattal részt vesz a kerületi bajnokságban. A kikötő tekesportját fellendítette az 1991-ben üzembe helyezett, teljesen automatizált pálya, amelyen a kikötő dolgozói hat csapat házi bajnokságot is rendeznek.

 

Az 1950-ben alakult természetjáró szakosztály a rendkívül agilis Sillye Antal vezetésével a kikötő egyik legeredményesebb sportszakosztálya volt. Az 1983. évben történt megszűnéséig rendszeresen szerveztek bel- és külföldi túrákat. gyalogos, kerékpáros és evezőstúrákat. A tagokat ellátták a szükséges felszerelésekkel, a szakosztály leltárkészletében sátrak, hálózsákok, gumimatracok, melegítők, útikönyvek, térképek és más eszközök voltak.

Szép sikereket ért el a kikötő 1945 után alakult kézilabda szakosztálya is. A szakosztálynak férfi és női csapata volt, a női csapat külföldi mérkőzéseken is részt vett.

A csapat tagjainak kiöregedése után ez a szakosztály is megszűnt, majd az új sporttelep felépítése után éledt fel ismét.

A kikötőben átmenetileg működött egy cselgáncs szakosztály is, amelynek vezetőedzője, Kaszás Sándor több magyar bajnokot, európai és olimpiai helyezettet nevelt, de végül is a szakosztályt a Honvéd SE vette át.

Ugyancsak átmenetileg működött a kikötőben a sakk, a vadász és a horgász szakosztály. ezek azonban már 15-20 évvel ezelőtt feloszlottak.

A Szabadkikötő Sport Egyesület működését a Szabadkikötő vezetői mindenkor támogatták. 1948. év végéig az éppen hivatalban levő igazgató volt az egyesület elnöke. Ezt követően Dancs Imre, majd nyugdíjazása óta ( 1976) Kenyeres Vince, 2016 óta pedig Dibáczi László látja el az elnöki teendőket. Nekik köszönhető. hogy az egyesület fennmaradt, sportélete sokoldalú és mozgalmas.

 

A versenysportolás mellett nagy gondot fordítottak (és fordítanak jelenleg is) a dolgozók szórakozásszerű sportolásának elősegítésére. A sportegyesület minden évben szervez labdarúgó, teke. atlétika, tenisz és asztalitenisz házibajnokságokat, majálisokat és más rendezvényeket, valamint működteti  a sporttelep létesítményeit.

Ajánlottak

Kövess minket